Menu Główne

NAUKA JEST WARTOŚCIĄ - nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE

NAUKA JEST WARTOŚCIĄ - nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE”

Hotelarze podnoszą kwalifikacje zawodowe

Pełnoletni uczniowie naszej szkoły (15 osób) mieli możliwość w czasie dwudniowego szkolenia poznać tajniki przygotowywania drinków oraz zasady organizacji pracy barmana. Nie mniej ciekawa była obsługa gości przy stole, czyli znajomość zwyczajów, form zachowania, zasad i obowiązków kelnera.

Kurs odbył się w Hotelu Podlasie w dniach 25-26 luty 2021 roku, w ramach projektu „Nauka jest wartością- nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE” i była to już 5 edycja tego szkolenia. W ramach projektu ukończyło go 75 uczniów/uczennic.

Umiejętności zdobyte podczas szkolenia uczniowie bez wątpienia wykorzystają na egzaminie zawodowym potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie oraz w pracy zawodowej.

Hm… wybieram: barista, czy sommelier?

barista

W ramach projektu „Nauka jest wartością- nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE” uczniowie w zawodzie technik hotelarstwa (15 osób) zapoznali się w praktyce z zawodem baristy i sommeliera.

Barista to osoba zawodowo zajmująca się parzeniem kawy. Powinna posiadać umiejętność doskonałego przygotowania kawy i szeroką wiedzę na jej temat.

Sommelier to znawca win. Praca polega głównie na dobieraniu wina do posiłku, do każdego dania, niezależnie od tego, czy jest to wykwintna deska serów czy pieczona gęś.

Dwudniowe szkolenie w Hotelu Podlasie (02-03 marca 2021 r.) pod okiem znakomitego specjalisty pozwoli uczniom wybrać odpowiadającą im specjalizację w zawodzie hotelarz.

Była to już  5 edycja tego szkolenia. W ramach projektu ukończyło go 75 uczniów/uczennic.

Ekonomiści nabywają umiejętności w zakresie etyki w biznesie

etyka w biznesie

25 lutego 2021 roku w Hotelu Branickim w Białymstoku kolejne 15 osób uczestniczyło w szkoleniu „Etyka w biznesie”. Szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Nauka jest wartością- nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE”.

Szkolenie bardzo cenne, bowiem etyka w biznesie to relacje pomiędzy przedsiębiorstwem a jego klientami, partnerami handlowymi, pracownikami oraz konkurencją. Relacje te muszą być zgodne z przyjętymi regułami postępowania a przede wszystkim z obowiązującym prawem i normami społecznymi. Normy zwłaszcza te ostatnie są zmieniane przez ludzi i warto być na bieżąco.

Według Urszuli Wąsik, uczennicy klasy IVc, „wartością dodaną szkolenia, były zasady savoir-vivre przy stole, które ćwiczyliśmy w czasie obiadu”.

Mamy nadzieję, że uzyskana wiedza pozwoli uczniom postępować zgodnie z zasadami etyki nie tylko w biznesie, ale też w życiu codziennym.

Była to już 3 edycja tego szkolenia. W ramach projektu ukończyło go 45 uczniów/uczennic.

Spotkania z ciekawymi ludźmi w ramach projektu „Nauka jest wartością - nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE”

Klasy IIa, IIb, IId i IIh  9 marca 2021 roku uczestniczyły w spotkaniu z Panem Sylwestrem Mariuszem Pilipczukiem, dr nauk ekonomicznych, pracownikiem  Działu Dydaktyki, Nauki i Spraw Studenckich w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania, Prezesem firmy coachingowo-szkoleniowej Pro-metheus oraz Dyrektorem Izby Coachingu Oddział Podlaski.

„Prelekcja Pana Pilipczuka była nietuzinkowa, pełna energii i charyzmatyczna. Pan wie o czym mówi i wie jak to przekazać!” – to jedna z opinii naszego ucznia Jakuba Gryki (klasa IIb).

Pan Sylwester starał się wyjaśnić uczniom: Jak ważne są emocje w biznesie? Jak rozpoznawać i wykorzystywać emocje? Jak rozwijać kompetencje krytycznego i kreatywnego myślenia? Jak zapewniał –„myślenie strategiczne jest ważne w prowadzeniu przedsiębiorstwa. Należy patrzeć nie na pół roku do przodu, ale na 5 lat do przodu. Najważniejszą walutą w biznesie jest zaufanie i relacje”.

Uczniowie chętnie uczestniczyli w prelekcji, bardzo szybko nawiązali dialog z prelegentem, mimo iż spotkanie było on-line.

Panu Pilipczukowi na pewno udało się pobudził uczniów do zastanowienia się nad własnymi emocjami oraz do krytycznego i kreatywnego myślenia.

9 marca 2021 roku uczniowie zawodu technik handlowiec mieli możliwość poznać Pana Jacka Romanowskiego. Człowieka, który od ponad 20 lat pracuje w branży medialnej (byłego prezesa Polska Press, wydawcę m. in. Kuriera Porannego i Gazety Współczesnej).

Pan Jacek przedstawił zalety i wady poszczególnych rodzajów reklamy (od gazety, radia, telewizji, outdoor, po reklamę internetową). Następnie pokazał, na przykładach białostockich reklam, jak stworzyć czytelny przekaz reklamowy. Reklamę, według prelegenta, należy dostosować do potrzeb przedsiębiorcy i dopasować do grupy docelowej. Najważniejsze jest prostota, zaskoczenie, konkretność i wiarygodność.

Uczniowie na pewno wykorzystają zdobytą wiedzę praktyczną w czasie zajęć i egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Kolejne spotkania z ciekawymi ludźmi

Tym razem on-line, klasy 3a, 3b, 3c i 3e spotkały się z Panem Tomaszem Stypułkowskim, prezesem Instytutu Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej sp z o.o. (https://instytutpb.com/). Pan Tomasz opowiedział o sobie, o swojej ścieżce edukacyjnej i zawodowej oraz o tym co teraz aktualnie robi i jakie wyzwania podejmuje. Jak sam powiedział „jest ich wiele, nie ma nudy”. Instytut Innowacji, którym kieruje zajmuje się budowaniem trwałej współpracy nauki z biznesem. Naukowcy na zlecenie przedsiębiorców wykonują różnego rodzaju „usługi zarówno o charakterze produkcyjnym, czy wdrożeniowym, a także koncepcyjnym i badawczym.” Pan Tomasz opowiedział o kilku rodzajach współpracy nauki z biznesem, starając się wyjaśnić młodzieży, jak duży ma to wpływ na oba podmioty. Na końcu prelegent przypomniał jak cenną kompetencją jest przedsiębiorczość, którą należy ciągle rozwijać.
Klasy IIc, IIIb, IIId i IIIf spotkały się z Panem Petrosem Psyllosem (https://petrospsyllos.com), młodym programistą i innowatorem, który zajmuje się wykorzystaniem nowoczesnych technologii, takich jak: zastosowanie sztucznej inteligencji, roboty społeczne. Został uznany przez amerykańską edycję Forbesa za jednego z 30 najlepszych europejskich innowatorów (poniżej 30. r. ż). Jest laureatem wielu nagród w dziedzinie wynalazczości o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Pan Piotr (bo tak chce być nazywanym) opowiedział młodzieży trochę o sobie, a głównie o swojej pasji jaką jest sztuczna inteligencja. Znajduje się ona niemal w każdym oprogramowaniu, spotykamy się z nią co raz częściej Wszystko po to, by skuteczniej automatyzować procesy, szybciej pozyskiwać i analizować dane oraz minimalizować koszty. Pan Piotr zachęcał młodzież do pogłębienia wiedzy na temat innowacyjnych technologii. Jak mówi –„naprawdę warto”.

Oba spotkania odbyły się 19 lutego 2021 roku w ramach projektu „Nauka jest wartością – nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE”.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.