EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2023
        w rankingu PERSPEKTYW
europejska
karta
mobilności

 NOWOCZESNA SZKOŁA   -   ATRAKCYJNY ZAWÓD



                Technik ekonomista              Technik handlowiec             Technik hotelarstwa

Linia ZHSE

Menu Główne

Technik Hotelarstwa

Technik Hotelarstwa

     Dlaczego technik hotelarstwa?  

W trakcie 5-letniej edukacji na przedmiotach ogólnych przygotowujesz się do zdania matury, zaś dzięki treściom realizowanym na przedmiotach zawodowych i praktykach  zdobywasz dwie kwalifikacje:

  1. HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
  2. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Po ukończeniu szkoły dają one tytuł technika hotelarstwa. Zdobycie ich uwarunkowane jest zdaniem egzaminów zawodowych z tych kwalifikacji.

 

   Praktycznie!  

 

Realizując program praktyk współpracujemy z najlepszymi hotelami w Białymstoku i w kraju. Zapewniamy zdobycie doświadczenia zawodowego już na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej. Aktualnie nasi uczniowie odbywają praktyki w hotelach: Cristal, Royal, Traugutta 3, Ibis Styles, Gołębiewski, Branicki, Esperanto, Aristo, Podlasie, Lipowy Most, Trio, Santana, Silver, Titanic, Villa Tradycja, Willa Pastel, Gościnna Kamienica, Leśny .

   Co możesz po hotelarstwie?  

Kończąc naukę w zawodzie technik hotelarstwa jesteś przygotowany
aby kontynuować edukację na uczelni wyższej. Ponadto pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej,żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

     Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

     1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

  • a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • b) przygotowywania i podawania śniadań,
  • c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

    2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:

  • a) rezerwacji usług hotelarskich,
  • b) obsługi gości w recepcji

 

Dzień Hotelarza

20 listopada 2013 r. w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości został zorganizowany Dzień Hotelarza. Z tej okazji młodzież mogła zobaczyć dwa przedstawienia przygotowane przez uczniów klasy II d i III d: profesjonalne nakrywanie do stołu w obecności gościa oraz zameldowanie gościa „z przymrużeniem oka”. Następnie przedstawiono dwa krótkie filmy instruktażowe, dotyczące profesjonalnego zameldowania gościa w hotelu. Na koniec zebrane w auli klasy wzięły udział w konkursie. Przedstawiciele poszczególnych klas rozwiązywali test zawodowy oraz prezentowali wylosowane scenki symulacyjne dotyczące rezerwacji. Najlepiej wypadła klasa II d, która zdobyła w sumie najwięcej punktów z obu konkurencji. Zwycięzcom gratulujemy!

III Ogólnopolski Próbny Egzamin Zawodowy – Technik Hotelarstwa

W dniach 21-22 listopada 2013 r. uczniowie klasy IV f wzięli udział w III Ogólnopolskim Próbnym Egzaminie Zawodowym. Młodzież musiała zmierzyć się z testem (70 pytań) oraz przedstawić projekt prac związanych z kompleksową obsługą grupy. Była to doskonała okazja, aby zweryfikować wiedzę i sprawdzić swoje umiejętności przed właściwym egzaminem, który odbędzie się w czerwcu 2014 roku.

Wycieczka zawodoznawcza do Hotelu „Gołębiewski”**** w Białymstoku

12 listopada 2013 r. klasa II d wraz z p. Renatą Lubas oraz p. Martą Spisak uczestniczyła w wycieczce zawodoznawczej do Hotelu „Gołębiewski” w Białymstoku. Dzięki uprzejmości pani A. Chańko zobaczyła sale konferencyjne, restauracje, część pobytową, rozrywkową  oraz rekreacyjną hotelu. Najbardziej atrakcyjną usługą oferowaną przez hotel okazał się park wodny.

VI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej – etap szkolny

6 listopada br. odbył się szkolny etap VI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Wzięło w nim udział 24 uczniów z klas hotelarskich. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 50 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował zagadnienia z organizacji pracy w hotelarstwie, marketingu usług hotelarskich, obsługi konsumenta, protokołu dyplomatycznego oraz języka angielskiego. Najlepiej poradziły sobie z nim dwie uczennice klasy IV f, które zdobyły niemal komplet punktów: Agnieszka Porzecka i Paulina Zieleniewska. Przed nimi przygotowania do etapu okręgowego, który odbędzie się 15 stycznia 2014 r. w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia!

Spotkanie branżowe hotelarzy „Od housekeepera do managera”

W ostatnim tygodniu września klasy w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyły w spotkaniu z panią Anetą MandarinoManager on Duty w DoubleTree by Hilton Hotel Irvine Spectrum w Kalifornii. Była to niezwykle ciekawa lekcja, na której pani Aneta na co dzień mieszkająca i pracująca w USA opowiadała o swoich doświadczeniach w branży hotelarskiej, które rozpoczęła od stanowiska housekeeper. Uczniowie klas Id, Ie i IId z uwagą wysłuchali wykładu naszego gościa o pracy w hotelach: Sequoia National Park (Kalifornia), Gołębiewski oraz Branicki (Białystok), Buffalo Bills Casino Resort Primm Valley (Las Vegas), Loews Coronado Bay Resort & Spa, (San Diego), Hilton Garden Inn Foothill Ranch (Kalifornia) oraz Doubletree by Hilton Hotel Irvine Spectrum (Kalifornia). Spotkanie zorganizowali: pani Marta Spisak i pan Tomasz Ostapczuk.

Konkurs na najlepszy biznes plan rozstrzygnięty

14 czerwca 2013 roku odbyła się gala podsumowująca konkurs na najlepszy biznesplan z zakresu turystyki i hotelarstwa.  Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa opracowali  20 biznesplanów. Najlepsi to:
– Grzegorz Puchalski - I miejsce;
– Ewa Dyszkiewicz - II miejsce;
– Paulina Elżbieta Siemienowicz - III miejsce.


Zwycięzcy  otrzymali cenne nagrody: laptop (I miejsce), smartfony (II i III miejsce). Były również wyróżnienia w formie pozycji  książkowych związanych z tematyką opracowanych dokumentów. 
W ten sposób uhonorowano 10 uczniów.  Ponadto wszyscy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w konkursie  oraz  pamięci USB z nagranymi biznesplanami w celu ich wykorzystania w przyszłej karierze zawodowej .

Nagrody, wyróżnienia i certyfikaty wręczyła Pani  Alina Grażyna Kuptel – dyrektor  Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych w   Białymstoku.

Konkurs został zorganizowany w ramach projektu „Uczeń-najlepsza inwestycja” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Pozdrowienia z Rimini!

Przesyłamy gorące pozdrowienia z włoskiego kurortu nad Morzem  Adriatyckim, gdzie realizujemy projekt Leonardo da Vinci „Staż zagraniczny – szansą dla młodego hotelarza” (projekt finansowany ze środków Komisji Europejskiej).  Pracujemy w następujących obiektach: Hotel Termianal Palace &Spa, Hotel Arinimum, Hotel Villa Adriatica, Hotel Telstar, Hotel Boemia, Hotel Panama Majestic. Zdobywamy doświadczenie zawodowe w różnych działach: Housekeeping, Restauracja, Recepcja. W pracy rozwijamy również umiejętności społeczne, w tym umiejętność współpracy w zespole wielokulturowym. Dostrzegamy jak ważna jest nauka języków obcych. Komunikujemy się w języku włoskim i angielskim z naszymi tutorami oraz gośćmi hotelowymi.

W czasie wolnym spędzamy miłe chwile korzystając z uroków Adriatyku. Poza tym zwiedziliśmy już San Marino oraz Wenecję. Dzięki wycieczkom poznajemy historię i kulturę włoską zaś wizyty w takich miejscach jak Delfinarium, czy udział w Wieczorze Muzyki Country dostarczają nam niezapomnianych wrażeń i emocji (tańczyliśmy z prawdziwymi kowbojami z Dzikiego Zachodu:)).

Włoska kultura stała się nam bardzo bliska, również dzięki różnorodnej kuchni, w tym smacznym  frutti di mare. Prawdziwa intuicyjna gościnność pracowników Hotelu Bengasi, w którym mieszkamy, sprawiła że czujemy się tu jak w domu. Wracając z praktyk nie mówimy już, “że wracamy do hotelu”, ale “że wracamy do domu”:)

Do zobaczenia juz niedługo,


Uczniowie wraz z nauczycielkami

Rimini, 23.05.2012 r.

Dziś uczeń ZSHE - jutro mobilny pracownik na Europejskim Rynku Pracy

Nowy projekt Leonardo da Vinci na rok szkolny 2013/2014:
„Dziś uczeń ZSHE - jutro mobilny pracownik na Europejskim Rynku Pracy”.

W tegorocznym Konkursie wniosków na realizację staży zagranicznych dla uczniów wpłynęło 711 aplikacji z całej Polski. Narodowa Agencja Programu Leonardo da Vinci wysoko oceniła projekt naszej Szkoły, przyznano dofinansowanie w wysokości 50 266 €. 16 uczniów z klas II i III hotelarskich Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Białymstoku weźmie udział w praktykach w renomowanych trzygwiazdkowych hotelach sieciowych - sieci NH (trzeciej w Europie sieci hoteli w segmencie biznesowym) w Hiszpanii w miejscowości Walencja: Hotel NH Las Artes, NH Cindad de Valencja, NF Villcarlos oraz czterogwiazdkowych hotelach: Hotel Silken Peurta Valencja i Olympia Valencja Hotel. Więcej szczegółów odnośnie projektu już niebawem na stronie szkoły.
Zapraszam uczniów do udziału w projekcie,
Wioletta Wilda

Ciao Italia! Eviva Espania!

Wiadomość z ostatniej chwili!!!


Dziś swoją miesięczną praktykę zawodową uczniowie technikum hotelarstwa odbywają w ramach projektu „Leonardo da Vinci” we włoskich kurortach nad Morzem Śródziemnym, a za rok… Za rok zdobędą doświadczenie zawodowe w hotelach słonecznej Hiszpanii, ojczyźnie Cervantesa i Iniesty!

Buongiorno!


5 maja o godz. 11.00 grupa 16 uczniów z klasy II i III kształcącej się w zawodzie technika hotelarza wraz z opiekunami - P.Wiolettą Wilda i P. Teresą Jerzewską-Palmer  dotarła bezpiecznie do Rimini we Włoszech. Przez 4 najbliższe tygodnie uczniowie będą uczestniczyć w praktykach zagranicznych w ramach projektu finansowanego ze środków Komisji Europejskiej - Leonardo da Vinci. Projekt "Staż zagraniczny - szansą dla młodego hotelarza" to niezwykła szansa do zdobycia cennego doświadczenia zawodowego, wzmocnienia kompetencji językowych i społecznych. Od 6 maja uczestnicy projektu wyruszą do pracy, a po praktykach wezmą udział w dalszym etapie przygotowania językowego -kursie języka włoskiego.

Arrivederci!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.