Dlaczego technik hotelarstwa?
W trakcie 5-letniej edukacji na przedmiotach ogólnych przygotowujesz się do zdania matury, zaś dzięki treściom realizowanym na przedmiotach zawodowych i praktykach zdobywasz dwie kwalifikacje:
Po ukończeniu szkoły dają one tytuł technika hotelarstwa. Zdobycie ich uwarunkowane jest zdaniem egzaminów zawodowych z tych kwalifikacji.
Praktycznie!
Realizując program praktyk współpracujemy z najlepszymi hotelami w Białymstoku i w kraju. Zapewniamy zdobycie doświadczenia zawodowego już na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej. Aktualnie nasi uczniowie odbywają praktyki w hotelach: Cristal, Royal, Traugutta 3, Ibis Styles, Gołębiewski, Branicki, Esperanto, Aristo, Podlasie, Lipowy Most, Trio, Santana, Silver, Titanic, Villa Tradycja, Willa Pastel, Gościnna Kamienica, Leśny .
Co możesz po hotelarstwie?
Kończąc naukę w zawodzie technik hotelarstwa jesteś przygotowany
aby kontynuować edukację na uczelni wyższej. Ponadto pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej,żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
W środę 14 kwietnia 2021 roku uczniowie klas II d, II h i II i uczestniczyli w e-wykładzie „Hotelarstwo i gastronomia, komunikacja interpersonalna, radzenie sobie w sytuacjach stresowych i konfliktach, rozpoznanie swoich mocnych stron, motywacja do pracy”, prowadzący dr Andrzej Smolarczyk, pracownik Politechniki Białostockiej, Wydział Inżynierii i Zarządzania.
Pan doktor na przykładach wyjaśnił jak ważna w pracy i w życiu społecznym jest komunikacja, jak najprościej rozwiązywać konflikty i jak motywować się do efektywniejszej pracy.
Na pewno zdobyta wiedza przyda się nie tylko w życiu, w pracy, ale też na egzaminie zawodowym.
Tegoroczna X Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej już za nami. Temat przewodni „Nietypowe obiekty noclegowe” sprawdzał wiedzę i umiejętności uczniów z zakresu hotelarstwa i turystyki. Karolina Sokołowska, uczennica klasy IV, po raz drugi reprezentowała naszą szkołę w eliminacjach centralnych i została finalistką olimpiady!
Tytuł laureata lub finalisty olimpiady zwalnia ucznia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa na podstawie zaświadczenia stwierdzającego uzyskanie tytułu. Karolinie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Organizatorzy olimpiady: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
Zachęcamy uczniów do udziału w następnych edycjach olimpiady.
12 kwietnia 2017 roku uczniowie należący do Koła Hotelarsko-Turystycznego uczestniczyli w wycieczce do Hotelu Esperanto***. Dzięki uprzejmości Pani Anety Andrejuk – kierownika służby pięter, zapoznali się ze strukturą obiektu i jego ofertą. Była to niezapomniana szansa na zaznajomienie się z codzienną organizacją pracy hotelu. Jedną z atrakcji był wózek pokojowej, o którym opowiedziała Pani Aneta. Spotkanie zakończyło się pytaniami ze strony zaciekawionych uczniów i dyskusją. Bardzo dziękujemy za gościnność!
22 lutego b.r. przedstawiciele klas hotelarskich mieli okazję po raz pierwszy zobaczyć wnętrza niedawno otwartego hotelu Royal& SPA**** w Białymstoku. Dzięki uprzejmości Managera – Pana Sebastiana Pruchniaka, młodzież zwiedziła część noclegową i gastronomiczną hotelu. Uczniowie wysłuchali również krótkiej prelekcji na temat obiektu oraz uzyskali odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące hotelu Royal.
22 grudnia rozstrzygnięto konkurs na najładniejszą kartkę bożonarodzeniową w mailingu hotelowym, którą uczniowie klas trzecich przygotowywali w ramach zajęć z obsługi informatycznej w hotelarstwie. Pierwsze miejsce zajęła Joanna Tumiel z klasy 3f, drugie Patrycja Wroceńska z klasy 3d i trzecie Ewelina Michalczuk z klasy 3f. Gratulujemy i zachęcamy do obejrzenia nagrodzonych prac.
Marta Spisak i Urszula Strzelińska
W październiku i listopadzie uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli w cyklu sześciu wycieczek zawodoznawczych do Hotelu IBIS Styles*** w Białymstoku. Każde ze spotkań było podzielone na dwie części: teoretyczną w formie prezentacji na temat charakteru i stylu obiektu oraz praktyczną, obejmującą spacer po pokojach i pomieszczeniach ogólnodostępnych.
Uczniowie mogli się dowiedzieć o historii hotelu, usługach przez niego świadczonych, wykorzystywanych formach promocji, jak również ciekawostkach na temat obiektu. Każdy z uczestników docenił gościnność hotelu i wspaniałe opowieści: Pani Urszuli Markowskiej-Buwaj i Pani Doroty Bardadyn-Czech.
Dnia 17 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Handlowo-Ekonomicznych odbył się Dzień Hotelarza. Na drzwiach sal lekcyjnych można było podziwiać zdjęcia hoteli z całego świata. Już od rana na klasy hotelarskie czekały atrakcje. Dzień rozpoczął się od wycieczki zawodoznawczej do hotelu IBIS. Wzięli w niej udział uczniowie klas Ie i If.
W południe wszystkie klasy hotelarskie uczestniczyły w spotkaniu z Panią Katarzyną Bierć – dyrektorem Hotelu Ibis Styles w Białymstoku. Po prelekcji odbył się konkurs składania serwetek. 8 dziewcząt z klas III walczyło o laur zwycięstwa. Ich zadaniem było złożenie serwetek na pięć różnych sposobów. Najlepiej to zadanie wykonała Edyta Mróz z klasy IIId, tuż za nią uplasowała się klasowa koleżanka Karolina Radziszewska. Trzecie miejsce zajęła Katarzyna Wojszko z klasy IIIe, a wyróżnienie otrzymała Aleksandra Dobrzyń z klasy IIId. Wszystkie laureatki otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe, a pozostałe uczestniczki pyszne muffinki i ciasteczka.
Ogłoszone zostały również wyniki konkursu „Wokół Świąt Bożego Narodzenia” na najładniejszy element dekoracyjny świątecznego stołu. Pierwsze miejsce przypadło w udziale Katarzynie Szydłowskiej i Marcie Marciniak z klasy II f, drugie miejsce zajęła Kaja Kuczyńska z klasy I f (oba miejsca to stroiki świąteczne). Na podium znalazły się również Patrycja Sulik i Weronika Siemińska z klasy IIf, które przygotowały oryginalne słoiczki Bożonarodzeniowe. Wyróżnienie otrzymała także Aleksandra Dobrzyń z klasy IIId za zestaw mini-stroików. Wszystkie dziewczęta otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Przy wejściu do auli można było zobaczyć ulotki hotelu „Ekonomik”, które wykonały klasy IIIe i IIIf.
Dzień Hotelarza zakończył konkurs wiedzy o województwie podlaskim w którym wzięła udział klasa IIIe. Zwyciężyła grupa w składzie: Paulina Citko, Natalia Dąbrowska, Wiktoria Kuczko i Paulina Szklanko, która odpowiedziała na największą ilość pytań. Dziewczęta oraz inni uczestnicy zabawy otrzymali słodkie nagrody.
Dnia 8 listopada 2016 roku odbył się szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Wzięło w nim udział 26 uczniów klas I-III kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa. Musieli oni zmierzyć się z testem, składającym się z 80 pytań. Obejmował on swoim zakresem wiadomości dotyczące recepcji, służby pięter, usług dodatkowych, wymagań kategoryzacyjnych, marketingu w hotelarstwie, usług żywieniowych i obsługi konsumenta oraz zagadnienia turystyczne w hotelarstwie.
Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Katarzyna Wojszko, uczennica klasy IIIe, która już w zeszłym roku próbowała swoich sił w etapie Okręgowym. Kasia zdobyła 56 punktów. Tuż za nią uplasowała się Małgorzata Kiślak z klasy IIe (55 punktów). Obie uczennice będą reprezentowały szkołę w etapie Okręgowym, który odbędzie się 10 stycznia w Warszawie.
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia!