Zajęcia praktyczne w hotelu „PODLASIE”** w Białymstoku
19 grudnia 2011 r. klasa III „e” technikum hotelarskiego z naszej szkoły uczestniczyła w spotkaniu warsztatowym w Hotelu „Podlasie”** w Białymstoku. Dzięki uprzejmości pani Anny Narel, młodzi hotelarze mogli zgłębiać wiedzę dotyczącą zarządzania hotelem. Pani Anna podzieliła się z uczniami praktyczną wiedzą na temat obsługi gości w poszczególnych działach. Młodzież zachwycona była szczególnie działem gastronomicznym, gdzie w pięknie i stylowo urządzonych restauracjach mogli posłuchać o trudnej sztuce zaspokajania potrzeb gości. Unikalne menu, odpowiedni dobór zastawy i najdrobniejszych akcesoriów gastronomicznych oraz waga samej nazwy poszczególnych sal, to aspekty, o których mogli usłyszeć uczniowie.
Młodzi hotelarze mieli możliwość wykazania się zdobytą na lekcjach i praktykach zawodowych wiedzą podczas omawiania pracy służby pięter. Mogli zobaczyć różne rodzaje pokoi, wyposażenie wózka pokojowej oraz przyjrzeć się samej pracy służby pięter podczas przygotowywania pokoi do przyjęcia gości. Uczniowie mogli również poznać pracę w mniej znanych, ale równie ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu hotelu, pomieszczeniach magazynowych i gospodarczych. „Od kuchni” uczniowie mogli poznać pracę gastronomii oraz samego szefa kuchni.Spotkanie zakończył słodki poczęstunek, podczas którego hotelarze przypomnieli sobie zasady obsługi gości nie tylko w teorii, ale również w praktyce. Niewątpliwie była to wspaniała lekcja, którą mogliśmy odbyć dzięki życzliwości i uprzejmości pani Anny Narel, której serdecznie dziękujemy za poświęcony czas i profesjonalne podejście do naszych podopiecznych.Marta Spisak