Podsumowanie realizacji I etapu projektu edukacyjnego pn.: „Smaki Podlasia”
4 marca 2019 roku w świetlicy Internatu ZSHE dokonaliśmy podsumowania pierwszego etapu projektu edukacyjnego realizowanego w ramach Pracowni Promocji Zdrowia i Rekreacji, którego głównym celem jest popularyzacja walorów krajobrazowych i kulinarnych Podlasia - regionu, z którego pochodzi większość naszych wychowanków.
Młodzież miała okazję obejrzenia dwóch prezentacji multimedialnych: "Piękne i smaczne Podlasie. Krajoznawczo-kulinarna podróż po Polsce wschodniej" autorstwa Klaudii Twarowskiej i Szymona Łupińskiego, „Smaki Podlasia. Krajoznawczo-kulinarna podróż po Polsce wschodniej” autorstwa Kacpra Moczydłowskiego i Jakub Kołoszko.
Dowiedzieliśmy się jak przygotowuje się pierekaczewnik, jakie potrawy są charakterystyczne dla kuchni żydowskiej, białoruskiej, litewskiej. Nasz region słynie wszakże z różnorodności kulturowej, religijnej oraz kulinarnej, co mocno podkreślano w prezentacjach. Nie zabrakło ciekawostek, czy zapomnianych i odkrywanych na nowo przepisów.
Na koniec spróbowaliśmy naszego lokalnego ciasta - marcinka hajnowskiego, przygotowanego z surowców naturalnych przez Pracownię Promocji Zdrowia i Rekreacji. Był pyszny!