II edycja konkursu „Tradycje Kulinarne Podlasia”
Podlasie to region bardzo zróżnicowany pod względem kulturowym. Osiedliło się tu wielu Litwinów, Białorusinów i Ukraińców. Każda z tych narodowości wniosła nowe smaki i tradycje, wpływając tym samym na kulinarny krajobraz regionu.
W konkursie wzięło udział 14-tu uczniów naszej szkoły, którzy przygotowali i zaprezentowali tradycyjne potrawy z Podlasia: placki ziemniaczane, pierekaczewnik, szubę, piróg białostocki, bliny augustowskie, babkę ziemniaczaną, kopytka, pierogi, naleśniki z farszem z twarogu i ziemniaków oraz faworki, mrowisko, sękacz, kutię, sernik gotowany.
Wszystkie przygotowane dania uzyskały uznanie komisji, której przewodniczyła Pani Halina Hapaniuk – właścicielka obiektu gastronomiczno-noclegowego „Gościniec Gala”. Po burzliwej dyskusji miejsce I przyznano Martynie Susoł z kl. 1c, miejsce II – Elizie Wojszko z kl. 1c, miejsce III – Aleksandrze Chomickiej z kl. 2c.
Na zakończenie Pani Halina Hapaniuk pogratulowała uczniom wiedzy i umiejętności kulinarnych. Przedstawiła zasady prowadzenia obiektów turystycznych. Zapewniła przyszłych hotelarzy o ogromnej satysfakcji płynącej z wykonywania tego zawodu.
Następnie odbyła się degustacja, w której uczestniczyli wszyscy zebrani uczniowie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie. Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji.