Kolejny specjalistyczny kurs zawodowy ukończony i certyfikaty rozdane
W programie kursu „KELNER/BARMAN” były m.in. takie zagadnienia jak:
- wizerunek kelnera
- obsługa konsumenta,
- sposoby i metody podawania potraw
- kultura i etyka zawodu
- zasady przygotowania sali konsumpcyjnej
- obsługa przyjęć
- przygotowanie baru do obsługi klienta, sprzęt barowy
- techniki przygotowania napojów, techniki miksowania
- technika sporządzania napojów mieszanych
- podawanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
- savoir- vivre
Zajęcia prowadzone były w sposób dynamiczny i przystępny przez mistrzów fachu barmańskiego
i kelnerskiego w Hotelu Aristo w Białymstoku z zapleczem multimedialnym i nigdzie indziej nie spotykanym klimatem.
Część praktyczna odbywała się w restauracji SAVOY oraz Bon Ton Wine & Bar wyposażonym profesjonalnie w sprzęt barmański i napoje, dzięki czemu uczestnicy szkolenia mogli poznać istotę pracy barmana i kelnera.
W trakcie szkolenia uczniowie nabyli cechy właściwej postawy kelnera i barmana, umiejętności prawidłowej obsługi gości przy stole, umiejętności z zakresu komponowania i wykonywania koktajli. Dowiedzieli się co i z czym najlepiej połączyć ,by drinki smakowały doskonale. Potrafią stworzyć drinki warstwowe i wiedzą jak ozdobić je w efektowny sposób. Poznali zaawansowane techniki nalewania alkoholu bez użycia miar barowych, wykształcili umiejętności zasad serwowania win, poznali zasady właściwego doboru win i wódek.
Największym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia w sporządzaniu i podawaniu drinków, w które uczestnicy chętnie się angażowali, samodzielnie wykonując powierzone im zadania bazując na zdobytej wiedzy oraz wskazówkach prowadzących.
Dzięki uczestnictwu w projekcie „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ - nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” szkolenie „KELNER/BARMAN” było bezpłatne.
Na zakończenie szkolenia uczniowie otrzymali certyfikaty oraz książki związane z tematyką szkolenia.