Uczniowie mogli poczuć się tak, odkrywając uroki Alhambry w Grenadzie… jednego z najpiękniejszych kompleksów pałacowych Europy. Początek prac nad tą bajeczną rezydencją (wraz z ogrodami Generalife) datuje się już na XIII w. Budowla w ciągu stulecia przeistoczyła się w najwspanialszy kompleks pałaców, dziedzińców, łaźni, apartamentów i haremów.
Dzisiaj, w kompleksie Alhambry – Generalife, mogliśmy zwiedzić:
- Alcazabę – najstarszą twierdzę, broniącą całego obszaru;
- Ogrody Generalife – jako idealny przykład islamskiego kunsztu w dziedzinie ogrodnictwa;
- Pałace Nasrydów – zjawiskową rezydencję muzułmańskich władców… a w nich arcydzieła nasrydzkiej sztuki budowlanej… ,, sufit wykonany z ponad 8000 różnokolorowych elementów drewna cedrowego… las smukłych kolumn i rozpięta między nimi, niczym koronkowe zasłony, delikatna sztukateria… stalaktytowe łuki… ‘’. Wszystko razem daje niezwykły efekt. Alhambra to perła architektury.
Arabska przeszłość wywarła największe piętno na Grenadę. Ostatnia stolica Maurów poddała się
w 1492 roku.
Cdn. … i opowieść o Naszej wyprawie do tajemniczej dzielnicy Sacromonte w Grenadzie. Pozdrawiamy
W sobotę żegnaliśmy dwóch naszych opiekunów: Panią Barbarę Gołubowską i Pana Jakuba Ostaszewskiego, którzy po 2 tygodniach pobytu i opieki nad nami wracają do Polski. Powitaliśmy nowych opiekunów, Panie: Lucynę Rojecką i Monikę Węglicką, które jeszcze nieopalone przyleciały z Polski. Oj, wkrótce Panie to nadrobią!!!
Spotkaliśmy się w znanym lokalu La Posada de Antonio znajdującym się na Starym Mieście
w Maladze, którego współwłaścicielem jest Antonio Banderas, hiszpański aktor, reżyser, producent filmowy, model i piosenkarz. Banderas urodził się i dorastał w Maladze i wciąż jest bardzo związany
z tym miastem. Może uda nam się go zobaczyć w tłumie ulicznych przechodniów. Mamy na to jeszcze 2 tygodnie. W restauracji spróbowaliśmy paellę – chyba najsłynniejszą potrawę hiszpańską. Oparta jest na na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na charakterystycznej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od upodobań – mogliśmy spróbować paelli w wersji vege, mięsnej lub z owocami morza. Niezależnie od wyboru, danie było fantastyczne ! Kolację zakończyliśmy pysznym deserem. Mogliśmy spróbować sernik z polewą truskawkową oraz ciastko czekoladowe z gałką lodów waniliowych z polewą czekoladową.
Zżyliśmy się tu z naszymi nauczycielami przez ostatnie dwa tygodnie i przy pożegnaniu łezka zakręciła się w oku. Życzymy szczęśliwej podróży i bezpiecznego powrotu do Białegostoku…
Program Złote Szkoły NBP to program ogólnopolski. Organizatorem Programu jest Narodowy Bank Polski. W roku szkolnym 2022/2023 jest to III edycja Programu. Założeniem Programu jest przygotowanie młodzieży do bezpiecznego i swobodnego poruszania się w świecie finansów oraz rozbudzanie postaw przedsiębiorczych i prospołecznych. Każda edycja ma jeden temat przewodni z zakresu ekonomii i finansów. Temat przewodni III edycji to: Poznajemy bank centralny. Uczniowie i nauczyciele naszej szkoły po raz trzeci podjęli wyzwanie i przystąpili do realizacji zadań określonych w programie.
Bardzo dziękujemy dyrekcji szkoły za możliwość realizacji programu.
Dziękujemy zaproszonym ekspertom, nauczycielom oraz uczniom za zaangażowanie podczas przygotowań oraz realizacji poszczególnych zadań.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji oraz filmików – zakładka: Złote szkoły NBP
Autorem zdjęć oraz filmików jest Jakub Jarońko,. uczeń kl. IVB.
I Konkurs Kadr i Płac szkół ekonomicznych województwa podlaskiego odbył się 15.03.2023 roku o godzinie 9.30. Wzięło w nim udział 18 uczniów z 6 szkół ekonomicznych województwa podlaskiego:
-Zespól Szkół Technicznych i. W.St. Reymonta w Czartajewie,
-Zespół Szkól nr 4 Suwałki,
-Zespól Szkół Handlowo-Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Białystok,
-Zespołu Szkół Rolniczych im.mjra Henryka Dobrzańskiego – Hubala w Sokółce,
-Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim,
-Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców:
I miejsce: Mateusz Dobrogowski - ZSHE Białystok,
II miejsce: Alicja Jakubczyk - ZSHE Białystok,
III miejsce: Amelia Laskowska - ZSHE Białystok.
Komisja konkursowa przyznała również pięć wyróżnień uczestnikom I Konkursu Kadr i Płac.
Konkurs nadzorowała komisja konkursowa w składzie:
Przewodniczący: Teresa Sołowińska-Dyrektor Stowarzyszenia Księgowych w Polsce Oddział Okręgowy w Białymstoku
Członkowie Komisji: dr Katarzyna Lewkowicz-Grzegorczyk - Uniwersytet w Białymstoku,
dr Anna Bagieńska - Politechnika Białostocka, mgr Małgorzata Choińska - Furmaniak - Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Białymstoku, mgr Marzena Płońska - Wschodnioeuropejska Akademia Nauk Stosowanych w Białymstoku (WANS), mgr Dorota Czyżewska, wykładowca z zakresu Kadr i Płac - Stowarzyszenie Księgowych w Polsce
Sponsorzy ufundowali nagrody uczestnikom Konkursu.
Indeksy uczelni wyższych otrzymali zwycięscy konkursu. Zwycięzcy oraz wyróżnieni uczestnicy otrzymali nagrody pieniężne. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Pozyskano następujących sponsorów:
Stowarzyszenie Księgowych w Polsce Oddział Okręgowy w Białymstoku, Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Białymstoku, Uniwersytet w Białymstoku, Wschodnioeuropejska Akademia Nauk Stosowanych w Białymstoku (WANS), Politechnika Białostocka, Bank Spółdzielczy w Białymstoku,
Zrzeszenie Kupców Producentów i Usługodawców w Białymstoku, Finał Konkursu obserwowali zaproszeni goście oraz młodzież ZSHE.
Organizatorzy Konkursu:
Nauczyciele ZSHE w Białymstoku
Za nami już 2 tygodnie pobytu na praktykach zawodowych w Maladze. Pracujemy, pilnie się uczymy, ale w czasie wolnym przyjemnie doświadczamy hiszpańskiej rzeczywistości. Jednym z milszych doznań, z jakim przyszło nam się zmierzyć jest bez wątpienia odmienność lokalnej kuchni. W ciągu tych dwóch tygodni widzieliśmy stragany pełne rozmaitych przypraw. Andaluzyjskie słodkości kuszą nas z licznych stoisk. Codziennie widzimy nieznane nam wcześniej owoce i warzywa. Mariscos, czyli owoce morza są tu bardzo powszechne. Część z nas skusiła się też na eksperymenty kulinarne i raczej odczucia mamy pozytywne. W tym tygodniu Pan Jakub Ostaszewski ogłosił konkurs pod tytułem „Yo y la comida española”, czyli ja i moje hiszpańskie jedzonko. Zadaniem było wysłanie opiekunowi fotki z lokalnym daniem lub smakołykiem, którego spróbowaliśmy. Wygrały Maja Stankiewicz i Natalia Dobrogowska, a w nagrodę otrzymały, a jakby inaczej, coś smacznego do spróbowania. Pozdrawiamy wszystkich i przesyłamy kilka zdjęć z tematyki kulinarnej.